Nyheder om dansk og international svømning

Syv ugers forberedelse til DM Årgang uden svømmehal

12. februar 2018, AF Jon Langberg

H2Odense har lavet et interview med deres 2. holdstræner, Nicolai Degn, om udfordringerne med træning op til DM Årgang, med en hal der lukkede i en periode.

Træningsændringer mod DM når Svømmehallen lukker

H2Odense havde det de fleste vil betegne som et fantastisk DÅM med en PR procent meget tæt på 90% (87,5). På baggrund af det vil man nok mene at alt gik præcis som det skulle i optakten, især taget i betragtning nogle af de løb som ikke var PR kunne forklares med mentale udfordringer i form af stressende og uvante situationer eller diskvalifikationer. Men sådan var situationen ikke helt…

Hvad skete der?
11. december, syv uger før DÅM, var der olieudslip i vandet i den hal vi har alle vores træninger, som gjorde vi kom til at mangle ca. 20 timers træning over Julen ift. den oprindelige plan. Vi fik dog relativ hurtigt erstatnings vand så vi endte kun med at misse omkring 10 timers træning. Det var dog på skæve tidspunkter og i andre dele af byen, så det var helt naturligt at ikke alle kunne nå at omlægge sin hverdag så de kunne komme til alle træninger.
Vi kom tilbage til Universitetets hal kort efter nytår med vore sædvanlige træningstider, men det viste sig så der ikke var salt i vandt, hvilket gør det en hel del tungere at svømmer i.
Om vi bare var enormt uheldige eller om ovenstående havde noget at gøre med det kan vi ikke vide. Men inden for tre uger op til DÅM har 24 ud af 32 svømmere ligget med sygdom mellem 3 og 10 dage, så der manglede ligeledes noget træning.

Hvad ændrede du i din plan og hvordan virkede det?
Det gik faktisk rigtig godt med forberedelserne til DÅM på det tidspunkt, vi svømmede en del i aerobe zoner med teknisk fokus hvor især svømmerne DPS var begyndt at se rigtig fin ud. Den oprindelige plan forudsatte at vi kunne få det sidste på plads med den aerobe kapacitet, inden vi ville begynde på at inddrage de mere intensive og mentalt udfordrende serier i træningen de sidste 6 uger op til DÅM. Jeg tror det er sådan mange trænere tænker, og gør ude i klubberne.
Ingen vidste om Universitetets hal ville blive klar til tiden og hvad der ellers kunne gå galt. Det var lidt af en mavepuster. Derfor snakkede vi sammen (trænerne på holdet) med henblik på, hvordan vi kunne sikre bedst mulig forberedelse og omstillingsparathed, hvis der nu skulle ske noget uventet igen.  Og prioriterede at svømme så mange kvalitative gentagelser så muligt i alle stilarter og altså ikke tænke på den totale volumen, da den alligevel ikke ville nå at leve op til den oprindelige plan. Yderligere holdt vi et særlig stort teknisk fokus med 20-30 minutter af hver træning afsat til at hver enkelte svømmer kunne arbejde med tekniske fokuspunkter i frie rammer.

Hvad sagde svømmerne til det?
Vi brugte 10 minutter til en træning på at gennemgå planen og afklare med svømmerne om det var noget de havde lyst til.
De enormt disciplinerede og tog alle det hurtigt til sig, der var naturligvis en omstillingsperiode på 2-3 uger, men derefter begyndte de fleste at kunne se pointen i træningen. Men var mentalt udfordrende og der var flere undervejs der spurgte til hvornår vi bare skulle have nogle kapacitets træninger igen. Men da vi allerede til klubmesterskaberne to uger for DÅM svømmede nogle markante forbedringer var der stor gejst blandt svømmerne.

Resultater?
56 løb med 87,5% PR samlet i begge haller. Gennemsnitlig forbedring i omegnen af 10-15% regnet på FINA point.
Mange top 20 placeringer som ikke var på startlisten.
Stærke afslutninger på sidste halvdel af især 200m og 400m løb.
Havde vi ikke været så opfordrede i vores optakt til stævnet ville jeg have være ovenud lykkelig for vores resultater og præstationer, men jeg ærgre mig nu over vi ikke havde bedre optakt, prøv at tænk på hvad det kunne være blevet til hvis vi ingen problemer med hal og sygdom havde haft.

Kommenter nyhed