Nyheder om dansk og international svømning

Studerende tager flest medaljer

21. januar 2017, AF Jon Langberg

Nyt studie fra Aarhus Universitet viser at to ud af tre OL- og VM-medaljer i 2016 blev vundet af atleter, der sideløbende med deres sport også var under uddannelse.

Team Danmark er ikke overraskende meget begejstrede over undersøgelsen, der bakker deres tanker om kombinationen mellem sport og uddannelse op. Direktør i Team Danmark, Lone Hansen, fortæller:

Det er en grundsten i Team Danmarks eliteidrætsmodel, at man som atlet skal have mulighed for at tage en uddannelse. Undersøgelsen viser, at vores model fungerer, og at det er en forkert antagelse, at uddannelse og elitesport blokerer for hinanden. Elitesport og uddannelse går hånd i hånd i Danmark. Det synes jeg, er en god og ordentlig måde at arbejde med eliteidræt på. Vi skal ikke kun være stolte over medaljer og flotte præstationer, men også over, hvordan vi skaber hele mennesker ud af eliteatleter.

Lone Hansen påpeger endvidere at eliteatleter gennem uddannelse lærer at træffe reflekterede og gode valg, som kan være kompetencer der gavner i den sportslige karriere. Derudover kan det være en fordel at bruge uddannelsen til at koble af, og tænke på noget andet end sporten.

Det kan især være i perioder med skader, eller hvor formen ikke er, hvor den skal være. Her kan det være en fordel at kunne fokusere på andre ting og opleve fremgang i for eksempel sin uddannelse. Jeg ved også, at flere atleter giver udtryk for, at det giver dem en fordel i tilspidsede konkurrencesituationer, at det ikke er hele deres livsgrundlag, der er på spil, når de skal præstere. Det kan være med til at tage toppen af nervøsiteten, at man også klarer sig godt uden for eliteidrættens verden.

Kommenter nyhed