Nyheder om dansk og international svømning

Prof svømmere må tage et bad

13. maj 2020, AF Thomas Lund

Bag en af de måske kedeligste overskrifter i SwimNews historie gemmer sig noget lidt mere interessant. 

Kulturministeriet har udstedt retningslinjer for genoptagelse af professionel sport i Danmark. 

Et længere skriv som udstikker retningslinjer, som vel er nogenlunde forventelige, hvis man har fulgt med i de udmeldinger der ellers har været fra sundhedsmyndigheder og politikere. 

En ting springer dog i øjnene og det er at:

"Alle møder op omklædt og tager direkte hjem efterfølgende. Dvs. ingen brug af omklædningsrum eller klublokale. Undtaget svømmere der inden bassintræning tillades at benytte bruserum."

Vi skal understrege at det her handler om åbningen for 41 professionelle svømmere der må genoptage træningen og ikke andre svømmere eller klubber, men det er nu alligevel interessant hvordan man er kommet frem til retningslinjer hvor man gerne må benytte bruserummet. 

Hvis man følger andre landes retningslinjer for åbning af svømmehaller, så har flere ting været gennemgående i de første faser af åbning. Den største smitterisiko vurderes at kunne ske på de berøringsflader der er i omklædningsrum og toiletter, mens selve klorvandet har en nedsættende effekt på smitterisikoen. Derfor har de lande der åbnede svømmehaller som de første alle gjort det med retningslinjer om at der skal bades hjemme både før og efter træning og at man skal gå direkte til bassin. 

Man skal nok passe på med at overfortolke så marginal en melding fra kulturministeriet, men det kunne være en forløber til hvilke retningslinjer svømmehallerne åbner under i Danmark da vi må formode at man rådført sig med de danske eksperter på svømmehalsområdet. 

Du kan finde retningslinjerne fra kulturministeriet her

Der er masser af svømning der åbner i disse dage og uger verden over. Vi har tidligere berettet om flere af de europæiske svømmenationer. Det kan være interessant at se mod USA, da de enkelte stater selv styrer deres genåbningplan og at der dermed kommer relativt mange bud på hvordan svømmehaller kan åbnes igen. 

Skulle det have interesse så kan du læse et par eksempler på åbning af pools, f.eks. om den amerikanske stat der har været mindst påvirket af Corona, nemlig Wyoming: her

Arkansas her

Texas her

Her er de overordnede ting man bør overeje i forbindelse med åbning fra USA swimming

Norge svømmeforbund regler kan til eksempel findes her

Det er naturligvis mest spændende om det kan lykkes dansk svømning og de dertilhørende discipliner at blive sidestillet med alt anden foreningsidræt i Danmark frem for at vi som den eneste idræt ikke kan starte aktiviteter op. Dernæst bliver det spændende under hvilke retningslinjer, da de vil være afgørende for hvor meget der kan åbnes op. 

Der arbejdes med disse retningslinjer i dansk regi - måske er de klar - det giver næppe mening at melde dem ud inden vi er sikre på hvornår svømmehallerne åbner og hvilke restriktioner der ligger på det øvrige samfund på det tidspunkt. 

Kommenter nyhed