Nyheder om dansk og international svømning

Ny formand i Holstebro med spændende perspektiver for foreningen

24. juni 2020, AF Thomas Lund

Holstebro har fået ny formand, Dorte Krabbe, hedder hun. Hun har i den forbindelse udtalt sig i forhold til sine visioner for Holstebro svømmeklub. Det er gode tanker som måske kan være til inspiration for andre foreninger og deres ledere.

Foreninger der er under pres efter et hårdt forår med først offentliggørelsen af kulturministeriets uvildige undersøgelse af en 10-årig periode i dansk elitesvømning kombineret med at dansk svømning, i første omgang, blev sat sidst i rækken af foreningsaktiviteter der kunne starte op efter coronanedlukningen. 

 

Ny HSC-formand: Kom bar’ do! Svømmehallen er åben fra august trods ombygning

Medlemmerne af Holstebro Svømmeclub er gået på sommerferie, lidt tidligere end normalt, for at gøre plads til første etape af en omfattende renovering og modernisering af svømmehallen. Men til august er bassinet klar igen, og klubbens nye formand Dorte Krabbe håber på, at det for rigtig mange holstebroere bliver starten på et langvarigt kærlighedsforhold til klorvand.

- Min mand, Peter, og jeg har egentlig aldrig været de mest ivrige svømmere. Men børnene skulle selvfølgelig lære at svømme, så de var med i svømmehallen, da de var helt små – og de var helt vilde med det. De har stort set ikke været ude af svømmehallen siden, siger hun og griner.

Døtrene Victoria og Karoline dyrker nu svømning som konkurrencesport og træner flere gange om ugen. Men en svømmeklub handler om meget mere end at svømme baner frem og tilbage. Og det vil den nye formand gerne arbejde mere med.

- Holstebro Svømmeclub har en stor og mangfoldig breddeafdeling med børn, unge, voksne motionister – og vi har et fantastisk pensionisthold, hvor hygge, kaffe, kage og fællesskab i klublokalet er mindst lige så vigtigt som den ugentlige time med vandgymnastik. Vi vil gerne være bedre til at vise, hvad vi også er: Et fællesskab, hvor man hygger sig, griner og møder nye venner, forklarer Dorte Krabbe.

Læringen gennem leg i svømmeskolen

De fleste lærer svømmeklubben at kende i førskolealderen, når de skal lære at svømme. Den undervisning er stadig kernen i breddeafdelingen.

- Der findes desværre stadig nogle vestjyder, som har lært sådan nogenlunde at svømme på den hårde måde, hvor far har taget én med til havet eller fjorden og har skubbet barnet i og sagt: ”Svøm!” Andre voksne har blandede minder fra barndommens skolesvømning, men moderne svømmeundervisning har heldigvis udviklet sig. Vi har fagligt og pædagogisk veluddannede instruktører, som har fokus på læring gennem leg. Børnene dykker, leger tagfat, snorkler og plasker rundt – og langsomt og sikkert får de mere selvtillid og bliver fortrolige med vandet, og så lærer de at svømme, både hurtigere og langt mere sikkert, end vi andre gjorde som børn, fortæller Dorte Krabbe.

Svømning er mere end at svømme baner

Nogle børn vælger at dyrke svømning som konkurrencesport med flere ugentlige træninger både i bassinet og med ekstra styrketræning på land. Men man behøver altså ikke svømme fem kilometer frem og tilbage hver dag for at gå til svømning. Slet ikke!

- Motion i vand er en af de mest skånsomme træningsformer, som findes. Der er meget fokus på løbetræning, men det er ikke alle, der kan eller har lyst til det. Så hvorfor ikke prøve vandgymnastik? Eller hold, som kombinerer fitnesstræning på land med lidt svømning. Vi arbejder også på udvikling af nye tilbud til de større børn og unge, hvor der er mere fokus på leg og det sociale samvær – for eksempel boldspil i vandet – i stedet bare at svømme baner frem og tilbage. Vi er desuden ved at undersøge muligheden for at tilbyde nogle hold med spænding og hvor livredning er i fokus, så vi kan få optrænet nogle seje ”Baywatch”-piger og –drenge, siger Dorte Krabbe.

Mere fokus på breddeidrætten

Som ny formand for Holstebro Svømmeklub vil hun ikke kun arbejde med nye tilbud til breddeidrætten. Hun vil også fortsætte sin forgængers arbejde med at forene bredden og eliten.

- Det har ofte været ”Tordenskjolds soldater” i form af den samme lille gruppe af forældre til elitesvømmere, som har løst opgaver i klubben. Jeg brænder for frivillighed og kan mærke, at der er gode muligheder for at gøre en forskel – ikke kun for sine egne børn, men for rigtig mange børn og voksne, som føler glæde ved at være en del af fællesskabet, siger Dorte Krabbe og fortsætter:

- Jeg håber, at vi også kan gøre det nemmere for eksempelvis de forældre, som følger deres børn til svømmeundervisning hver uge, at blive en del af klubfællesskabet, så de i højere grad får lyst til at bidrage som frivillige og også selv blive en del af det fællesskab, vi har med andre voksne i klubben. Det er ikke kun børnene, som får nye venner i en idrætsforening – der er faktisk også rigtig gode muligheder for, at deres forældre får et rart fællesskab med andre voksne.

Sæsonstart som normalt – trods ombygning

Når aktiviteterne bliver genoptaget efter ferien vil svømmeklubben gerne kommunikere mere – både til medlemmerne og til resten af byen – om hvad der foregår på de mange hold for breddeidrætten, for eksempel fortælle om nogle af de voksne, som har meldt sig til et vandskrækhold og faktisk har lært at svømme. Eller om dem, som er kommet i bedre form ved at dyrke motion i bassinet.

Men hvad så med ombygningen af svømmehallen? Bliver det ikke et problem?

- Nej, det bliver ikke et reelt problem. Men vi er en smule bekymrede for, at nogle fejlagtigt tror, at svømmehallen skal være lukket i lang tid og derfor vil blive væk. Det er ikke nødvendigt, for arbejdet er tilrettelagt i en god dialog mellem HSC, kommunen og bygningens ejere, så arbejdet bliver udført i etaper på en måde, så der hele tiden vil være åbent for svømmeklubbens medlemmer, forklarer Dorte Krabbe..

 

 

Kommenter nyhed