Nyheder om dansk og international svømning

Debatindlæg: Svømning er idræt og foreningsliv

11. maj 2020, AF Swimnews.dk

Formand i VEST Brøndby, Fritz Ganzhorn, har sendt følgende debatindlæg:

Svømning er idræt og foreningsliv

Mens den øvrige idræt gør klar til at åbne igen, står Danmarks næststørste idræt tilbage i uvished. Åbningen af badelande og offentlige svømmehaller er udskudt til den sidste fase i genåbningen af landet. Den danske svømmesport, med de mange klubber og næsten 200.000 medlemmer må insistere på ikke at blive forskelsbehandlet i forhold til den øvrige idræt. Adgang til svømmehaller, som idrætsfaciliteter, er andet end offentlig åbning.

DEBATINDLÆG af Fritz Ganzhorn, formand Svømmeklubben VEST Brøndby

På vegne af Svømmeklubben VEST Brøndby kan jeg kun opfordre Dansk Svømmeunion, Danmarks Idrætsforbund, DGI, alle svømmeklubber til indædt at kæmpe videre for at vi som sport kan overleve på den korte bane.

Vi må insistere på at blive behandlet som den øvrige idræt - udendørs og indendørs. Det vil sige at udendørs svømmebassiner kan åbnes for klubsvømning nu og at indendørs svømmefaciliteter kan åbne for klubsvømning sammen med den øvrige indendørs idræt i næste fase i juni.

Hvor er forskellen på at spille fodbold og bruge klubbens omklædning - og svømning? Hvor er forskellen på at spille håndbold i en hal - og svømning?

I mine øjne der er ingen forskel. Det skulle da lige være at klorvand faktisk hindrer smitte og at svømning hverken er en holdsport eller en kontaktsport. Svømmere takler ikke hinanden og vi deler ikke samme håndbold og harpiks. Vi har baneopdeling,

Derudover er svømning kendetegnet ved for de yngste at være en "undervisningssport" (i alle klubbernes svømmeskoler) og for ældre børn og unge ved gode og dedikerede træningsmiljøer, hvor planlægning og vilje til at lykkes er dagligdag.

Svømmeklubber har en god organisation med lønnede trænere og instruktører. Vi er med andre ord vant til at organisere, lede og styre. Jeg er derfor overbevist om at netop svømmeklubberne vil kunne implementere næsten hvilket som helst sæt retningslinjer. Bare vi får lov at komme i gang.

Svømmeklubberne vil også være fantastiske samarbejdspartnere for svømmehallerne til at implementere hvordan en svømmehal kan fungere i forhold til Corona smitterisikoen, når der i august skal åbnes for offentlige gæster.

Jeg synes der er behov for at Dansk Svømmeunion gør opmærksom på at vi indenfor dansk svømning er næsten 200.000 medlemmer. Det er dansk håndbold og badminton til sammen.

Dansk svømning udgør en betydelig del af det danske idræts-og foreningsliv, som politikerne gerne vil have i gang. Vi leverer helt grundlæggende svømmeundervisning og har over tid lært millioner af danske børn at svømme og være trygge i vand. I den anden ende er svømning en af Danmarks stor olympiske idrætsgrene. Og mellem de to yderpunkter bliver mange unge mennesker formet videre i livet af en idræt og træning, der evner at sætte personlige mål og den individuelle indsats ind i en stærk social og fælles kontekst.

Vi må kæmpe for ikke at være den eneste idræt, som skal holde lukket. Det kan ende galt for både rekrutteringen til dansk svømning og ikke mindst klubbernes økonomi. Tiden op til afslutningen af skoleåret er også for mange tid til at melde sig til idræts- og klubaktiviteter til efter sommerferien. Her er det kritisk, hvis dansk svømning ikke er åbnet. I tillæg signalerer politikerne også ubevidst (ved at holde os lukket) at svømning er farligt. Hvilket det ikke er. Vi er i den lavere risiko. I Tjekkiet var svømning en af de første idrætter som kom i gang. Sverige har svømmet gennem hele krisen og i Norge åbner svømningen snart.

I VEST Brøndby har vi vist samfundssind i forhold til det øvrige samfund og økonomiske hjælpe-pakker. Vi har ladet andre erhverv og aktiviteter komme først. Vi har holdt alle trænere ansat og på løn og vores medlemmer har holdt ved med kontingent. De fortjener alle at komme i gang. Kommer vi ikke i gang kan den økonomiske virkelighed og fremtid for os og mange klubber indenfor dansk svømning hurtigt blive en anden.

Kort: Jeg forstår godt at mange interesser trækker i politikerne for at komme i gang. Jeg forstår også at både økonomiske og sundhedsfaglige hensyn skal iagttages. Mit ærinde er alene at Danmark åbnes i sektorer, og at svømning og vores 200.000 aktive børn, unge og voksne sidestilles med al anden idræt. Jeg håber at det vil blive præciseret at svømmehaller og udendørsbassiner kan åbne for idrætsklubberne. Således at vi kan komme i gang med at forberede hvordan vi kan komme i gang i tæt samarbejde med vores kommuner og svømmehaller.

Fritz Ganzhorn
Formand
Svømmeklubben VEST Brøndby

Kontakt: (+45) 21421306 / fritzganzhorn@gmail.com

Kommenter nyhed